dimecres, 23 de maig del 2018

Propietats de la matèria i els materials.

 

Aquest mes de maig els alumnes de tercer de primària hem après les diferents propietats de la matèria i els materials. A més a més hem observat en quines condicions es donen els canvis d’estat (solidificació, condensació, vaporització i fusió).

Per tal d’experimentar amb aquests coneixements , vam decidir portar a la pràctica diversos experiments per observar i comprovar si els que havíem après era cert.

Els experiments realitzats van consistir en:
  1. Comprovar que l’aigua a determinades temperatures té diferents estats. Per fer-ho vam congelar aigua, un parell d’hores. Seguidament vam utilitzar un fogonet per donar més temperatura al gel i comprovar que passava d’estat sòlid a estat líquid, seguidament van comprovar que l’aigua al assolir una temperatura aproximada de 100ºC s’evaporava i desapareixia del recipient.
  2. En el segon experiment vam poder comprovar que els gasos s’adapten i es comprimeixen. Per fer-ho vam disposar d’una ampolla buida, dins la qual, vam posar vinagre i acte seguit bicarbonat. Un cop vam posar el bicarbonat, vam posar un globus al forat de l’ampolla. Al donar-se la reacció del vinagre i el bicarbonat es va generar gas el qual va poder emplenar el globus.
  3. En el tercer experiment, vam poder comprovar que l’aigua freda i l’aigua calenta tenen propietats diferents. Per fer-ho vam escalfar aigua, la vam posar en un got i li vam barrejar un colorant vermell; acte seguit, vam agafar aigua freda, la vam posar en un got i li vam barrejar un colorant blau. Un cop teníem els dos vasos, els vam col·locar de manera que quedés el vas amb aigua calenta damunt de la freda. La sorpresa va venir quan vam observar que els dos colors no es barrejaven, simplement quedaven separats. Al final de l’experiment vam invertir els gots i vam comprovar que en aquell moment si que es barrejaven, ja que, l’aigua freda sempre sol quedar en el fons del recipient i en canvi l’aigua calenta sempre sol quedar damunt del recipient. 
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada